Plåttak – ett långlivat alternativ

On 5 januari, 2016 by linda

Vill du ha ett dekorativt och långlivat tak med mycket karaktär ska du välja ett plåttak som är enkelt att lägga och håller i 100 år med rätt underhåll. Plåttak passar utmärkt på hus med äldre konstruktion tack vare att de moderna plåtarna väger lite vilket gör belastningen på huset minimal. Plåttak är idealt i ett snörikt landskap då snön har en tendens att bara glida av plåttaket och även om det inte gör det så är plåttaket enkelt att skotta av och hålla rent.

Typer av plåttak

plåttakDet finns många olika typer och av plåttak och det är enkelt att hitta ett som passar just ditt hus och ger det den där speciella karaktären du är ute efter. Tjockleken varierar från mycket tunn plåt till riktigt rejäl plåt som en vuxen människa kan stå och gå på utan problem. Det senare är dock inte så vanligt längre.

Vilken typ av takplåt som passar just ditt hus beror helt på hur taket är designat. De flesta modeller av takplåt är dock tillverkat i flera olika skikt för att det ska bli starkt utan att behöva bli tjockt. Moderna plåtar är därför tunnare än de äldre och väger dessutom mindre.

Vill du ha ett riktigt exklusivt och vackert utseende så ska du välja det handfalsade plåttaket, vilket dock är betydligt dyrare. Annars finns det bland annat falsade plåttak och plåt som ser ut som tegelpannor.

Material och egenskaper

Plåttak är tillverkade av en kärna i stålplåt eller aluminium. Stålplåtstaken är galvaniserade och lackade för längsta möjliga hållbarhet. Det blir dock allt vanligare med aluminiumplåt som är bra på att motstå korrosion. Aluminiumplåt är lite svagare än tak av stålplåt men båda alternativen är hållbara under en väldigt lång tid.

Takläggning

För att uppnå längsta möjliga livslängd på ditt plåttak måste du lägga plåten på rätt sätt. Det vanligaste sättet är att lägga plåten på en råspont som ger stadga. Ibland läggs dock plåttaket direkt på det befintliga taket, speciellt om det gamla taket består av papp. Plåten skruvas eller spikas fast på taket.

De moderna plåttaken är anpassade så det ska bli så få skarvar som möjligt då skarvarna är den svaga länken i ett plåttak. Förr lades plåttaket i skivor omlott och då ställdes det alltid stora krav på inpassning och fogar för att undvika läckor.

Det rekommenderas i de flesta fall att ett plåttak läggs av en kunnig hantverkare för bästa resultat, kontakta exempelvis din lokala hantverkare i Halmstad på adressen www.fönsterhalmstad.se/takarbeten-halmstad.

Se till att du får hela offerten tydligt specificerad och ta gärna i prisuppgifter från så många hantverkare som möjligt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *